Sabah tu di mana?



Hah.... apa dalam utak atau pikiran kamurang bila baca tajuk entry ni?? Mesti automatik kamurang trus cakap yang "Sabah tu d Malaysia la kan".. hehehe.

Ba.. ni laini mau kasitau pasal ada juga ba "penduduk atau lebih tepat kenen warganegara Malaysia" yang inda tau d mana kenen tu Sabah.. ada ka patut?? Teda guna belajar sampai universiti... tp sejarah Malaysia pun inda tau ba.

Semalam, my mum bgtau yang nurse d HKL tanya dia "Makcik, Sabah kat maner?"... and my mum jawab balik.. "Sabah tu di Malaysia la.. di mana lagi... tu la belajar ja tinggi2 tp sejarah Malaysia nda tau." Lps tu, nurse tu pun malu2 kunun..

Tp ba kan... yg bikin heran.. Sarawak dan Brunei drg tau pula.. atau mengkali kan drg ni belajar sejarah setakat Sarawak ja.. dorang inda terus naik pigi Utara.. kalau drg naik tu.. mesti dorang jmpa Sabah.. hahaha.. ni kali la gaman.


Ingat lagi dulu ba.. time aku baru2 masuk keja di ofis sekarang ni... buli2 tu manager tanya aku... "Awak nie dah lama ker tinggal kat Malaysia?"... perrghh.. soalan maut tu geng.. hahahaha.. Dan yang selalu bikin panas kan... dorang always ingat yang Sabah ni termasuk dalam Indonesia !!! Sbb cara cakapan atau loghat Sabahan ni sama dengan Indon kunun.. bawa drg ckp dusun.. bajau.. brunei.. murut.. rungus.. baru drg tau sama atau nda dgn tu bahasa Indon.

So..... for penduduk semenanjung Malaysia... FYI, Sabah tu termasuk dalam gagasan Malaysia dan negeri ini terletak di utara Borneo.. kalau nda tau juga.. google ja info pasal negeri ni atau buka balik buku sejarah Malaysia tingkatan 4 dan 5.. buli ba kan.. ok ba kalau ko!! errr... I wonder if they know where is Gunung Kinabalu?






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

StellaClaire-Richard said...

alalala...hahaha funny!
sya pernah juga kena kes mcm ni. pemandu teksi di melaka pernah tnya sya.

Pemandu teksi: Asal dr mana?
Me: Sabah.
Pemandu Teksi: Pernah dtg Malaysia?
Me:????? (apakah punya soalan ni???)

CathJ said...

betul tu tau.... saya pun masih jumpa org2 yg tidak tau Sabah/sabahan ini adalah Malaysia... bikin panas pun ada... bikin heran pun ada.... tiada TV kah dorang tu ah... ishhhhh...

Asai said...

kurang ba pendedahan pasal negeri Sabah... overall berita semasa pun teda kena kasi siar di TV.. kalau ada mengkali utk 5 saat ja..

Powered by Blogger.