The end of 2010

Time to say goodbye to 2010... !!! in few minute we will celebrate 2011 with new hope and new journey..

In new year countdown celebration... we celebrate it with simple BBQ party.. just our family.. And you know what.. we started as early as 630pm... hehehe.. semangat ba kenen..

Before....


Preparation...


BBQ started...

After... BBQ chicken wings..

The rest of the story... semua sdh dalam perut... muahahaha !!  Once again please welcome 2011... Err... did you achieve your wish in year 2010?? 



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisah si pengemis


Semalam tunggu wife di station LRT Masjid Jamek... so, dalam masa menunggu tu.. untuk membuang masa yang memang free.. aku pun melihat keadaan sekeliling.. melihat karenah orang ramai yang baru balik dari bekerja.. ada bermacam-macam ragam dan rupa.. Ada yang muka tensen.. happy.. atau murung.. Aku buat assumption yang tensen tu mesti kena marah oleh boss di pejabat.. hehehe.. dan yang happy tu mesti telah dapat berita yang memang buat drg tu happy... dan yang murung pula maybe sbb dorang belum gaji... muahahahaha !!!


Kelibat sepasang anak-beranak (aku agak jer) meminta sedekah menarik perhatian aku.... kedua-duanya (pompuan dan lelaki) cacat penglihatan.. duduk di tepi tangga sambil menjual tisu... standard la kan untuk pengemis.. mesti jual tisu punya la..  Aku pandang mereka... Suddenly, yang pengemis lelaki tu buka mata.. dia pandang kiri-kanan.. kemudian tutup mata balik... errr.. mcm menyamar jadi cacat jer aku tengok.. ??


Dan part paling best sekali... dalam masa 30 minit aku berdiri di situ... maybe pengemis tu dah dapat income around RM20... serius nie.. sbb aku kira brp orang yg bagi sedekah kat drg.. perrghhh... cuba bayangkan kalau drg duduk di situ 10 jam (8 pagi sampai 6 ptg).. drg dah dpt income RM200 sehari... atau RM6000 sebulan (30 hari)... mak aii.. dah setaraf gaji manager aku kat ofis.. Ini la rakyat Malaysia... rakyat yang pemurah.. sbb tu ramai rakyat asing yang sanggup dtg ke Malaysia semata-mata untuk minta sedekah.. Tapi kat kampung drg.. rumah banglo bro.. silap haribulan.. pengemis yang nmpk mcm rakyat termiskin tu.. lebih kaya dari kamu semua.. Chowww !!





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bukit Tabur, Melawati (Part II)


Rileks time... tempat ni dikenali sebagai "1st Stop". Berehat sambil makan makanan energy (coklat) utk tambah stamina. Time ni juga, semua pendaki yang sememangnya 1st time mendaki bukit ni tak tahu lagi bahaya bakal tunggu kat depan tu.. hehehehe.


Biarpun penat dan takut.. ye la beb.. gaung tu curam.. mesti la takut oii... tp para pendaki masih mampu tersenyum dan buat posing maut.. hehehe.. 


Tempat ni kalau jatuh memang mati katak !!! Aku pun seram juga masa nak turun curam ni.. Tapi akhirnya semua pendaki berjaya melepasi halangan pertama ini. Ada lagi halangan yang kedua.. Tapi yang pertama ni la yang paling bahaya.. err.. bahaya bagi aku la.. hehehe.. serius gaung kat bawah tu tinggi.. tak nmpak pun tanah.. cuma daun2 pokok jer !!!


Horayyy !!! Ini puncak pertama yang kami berjaya tawan.. siap ada bendera Jalur Gemilang lagi.. Mula2 ingat setakat ni jer puncak yang ada.. Sekali tengok.. ada 4 puncak yang kami kena tawan sebelum boleh diiktiraf sebagai berjaya.. hehehe.



Finally.... setelah mengharungi perjalanan yang penuh mencabar... kami sampai ke garisan penamat !!! yeahhh !! congrat to all.. biarpun penat.. tapi sempat lg posing untuk gambar kenangan bersama-sama pendaki lain. Maybe next time nak panjat lagi bukit nie.. Errr.. masa gambar ni kena rakam... actually, tanpa disedari semua orang.. ada ular sedang tido kat sebelah kami tu.. Nasib baik xder apa2 kejadian buruk yang berlaku... Tak sabar nak turun. 

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut pasal ekspedisi ni.... sila klik di sini Bukit Tabur..... chowwww !!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bukit Tabur, Melawati





Pheewwiitttt....... !!! Yes... that's the sound for the great adventure that we experienced last weekend.

If last time, we have been climbing the Bukit Gasing .. This time, we conquered the peak of Bukit Tabur located in Selangor, between Melawati and UIA Gombak. For those who live in the Klang Valley area, must know about this hill... This hill could be seen from the MRR2 highway (Gombak to Ampang).

Tabur Hill also know as Dragon's Backbone have a route length of 16KM with the height of peak is about 250 meters above the sea. There is no public transport to the starting point of the hike.. so, you need a taxi or you own car to get there.

Bukit Tabur
We started our climb at exactly 7.45am... very semangat huh... Started with the easy access, it's turn into a "nightmare".. Seriously, along the route is scary!!! kiri-kanan gaung yang curam.. if you step wrongly... perrghh.. mmg confirm matai la..


Statements that notify about the horrific accidents happened here.
Moral of story... jangan mau tunjuk eksyen bila panjat bukit ni.. I'm not kidding. Nasib baik la ada member yang jadi guide time panjat bukit ni.. kalau pigi sendiri... hmmm.. mmg tidak menjadi la plan menuju puncak.. hehehe.


Kalau jatuh.... mati katak !!
Spiderman.... 
There were many stages we had to climb the mountain wall like a Spiderman.. safety not guaranteed when climb this 90 degrees wall .. that's why I told you.. silap step.. mmg matai.. better don't look down if you have height problem!! Kalau jatuh pigi tu gaung, tiada insurans.. So, mati katak la!! Huhuhu.

There are four peaks that need to be captured and of course it's not easy to conquer these peaks. Sometimes, I wonder... what is the hell i'm doing here??? This is Sunday morning... sepatutnya aku bangun lambat hari ni... hehehe. 


Salah satu peak yang terdapat d Bukit Tabur
Although there were many  challenges that challenge the mind.. it did not discourage us to continue the journey.. And we made it to the end at 1145am AT LAST... okay la kan jarak masa tu untuk kami yang first-timer panjat ni bukit.. hehehe.

The beautiful scenery from the top will make you forget about the "nightmare"...  From here, you can see the views of KL City, neighborhood Melawati.. even the other hills in the Klang Valley.. And also view of large lake.. we were told that, the lake is used as a water catchment area. It is used to supply clean water to consumers in the Klang Valley.. Memang rugi la kalau tidak bawa kamera.

The lake view
KL City view
For second time.. honestly, I'm not ready to climb the hill without a guide YET! But, I will try to make it maybe next time.. Till then, stay tune for my next adventure... chowww !!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Powered by Blogger.