Homestay @ Gopeng, Perak

Tired of the crowded City?? You want peace?? Back-to-nature is the best option for those who want to vacation with natural environment.. 

Just arrived at Rumah Rehat Adeline
 For a back-to-nature weekend with a difference why not try Rumah Rehat Adeline at Kampung Geruntum near Sungai ltik, just 7 Km from the Perak town of Gopeng. However, if you like your creature comforts then this may not be for you, but If you enjoy outdoor hobbies and, have an adventurous spirit, then this is a good starting point. The Rest House is set in a spacious plot of five acres containing a number of well established Durian trees.

Within walking distance from the Rest House a sparkling waterfall tumbles its way down an obstacle course of boulders through shady forest. This is also the haunt of White crowned Forktail. Eventually the turbulent river levels off to a more meandering route to create some quieter pools that are safe for bathing.

For those with a keen interest in nature there are some excellent opportunities for pastimes such as photography, bird and butterfly watching, as well as more active outdoor pursuits.

A small hot-spring bubbling to the surface in the plantation just a short drive from the Rest House created a perfect habitat for a colourful gathering of male Rajah Brooke's Birdwing, with a number of other species observed in the plantation and many more near the waterfall.

The experienced botanist, as well as those who simply have a layman interest in tropical flora, will find that the nearby forest has plenty to offer, not least of all being the fact that one of the famous Rafflesia species grows here.
Obviously, if you are keen to see and photograph one, it will be worth checking with Adeline prior to booking to find out whether there are any in bud or even flowering at that time. She can also organise for a guide to take you to the exact location.

More strenuous activities such as jungle-trekking, white-water rafting on the Kampar River, abseiling, and exploration of the nearby Gua Kandu caves are also available. A qualified guide can be hired for any of these activities at a reasonable fee. Transport can also be organised through Adeline for those wishing to visit the caves.

Jungle tracking... biarpun penat.. paksa ja la senyum time kena gambar.

naik lori untuk masuk ke dalam hutan

HOW TO GET THERE

If you have your own vehicle, it would not be a problem. You just have to drive themselve to Gopeng.. Just follow the signboard.. Or you can also take a bus from Terminal Puduraya. It should be noted that the bus will only stop in the town of Gopeng. However, Rumah Rehat tersebut ada menyediakan khidmat pengangkutan pergi-balik.  With fare of RM10 per person.

baru lepas bertarung nyawa turun dari atas gua guna flying-fox

hotel "5 Star"..... believe it or not.. pondok kecik muat untuk 9 orang.
But guys... I tell you what.. This is a forest-holiday. So, do not expect 5 star services.. There are no soft beds, hot shower, blankets, air conditioning.. But, there is only have a thin mattress, pillow and blankets yang ala kadar ja la.. Trust me, I am sure you will not forget the moments of your vacation here..... Choowww!!
mandi sungai time...!!!! punya sejuk tu air.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Redang Island, Terengganu



On July 27 to 29, 2008.. I went for a 3D2N company annual trip to Redang Island, Terengganu. Don’t be jelous aa… it’s the beautiful island. White sandy beaches, crystal clear blue sea, brilliant underwater world… and we stayed at the above pic resort. Cool...

Pantai yang cantik...
We started our journey with bus express from Kuala Lumpur at 11 pm and arrived at Jetty Merang around 10 am the next day. We continue our journey dengan menaiki feri pula and it’s take an hour to arrive at the Redang Island.

Memang penat la… sbb perjalanan nak ke pulau tu je dah mengambil masa 12 jam. But, sampai pulau tu je.. semua penat lelah perjalanan hilang selepas melihat keindahan pulau Redang.. Pasir yang putih bersih.. aweks pelancong2 asing yang cantik…faham2 la bro… kalau dah tourist lepak kat tepi pantai… takde yang pakai jeans or dress…all the tourist wearing… huh.. u know what I mean..  Hahahaha..  oppssss!!!
 


First Day: aktiviti bebas — petang main beach soccer.. jamming dalam bilik.. kira buat konsert kecil-kecilan la tu.. hehehe…
 
Second Day: After bergambar beramai-ramai. (semua staff TNS), kami sambung keseronokkan bercuti dengan menghayati keindahan dalam laut. Apalagi pigi snorkling la.. hehehe… kena bagi masa selama 2 jam untuk snorkling pun macam tak cukup masa jer rasanya. Kalau boleh nak terus tinggal kat situ.. jaga ikan2 tu.. bagi makan… hehehehehe…

Ikan pun jinak... macam dalam akuarium
 
Hati gembira selepas berjaya memberi ikan makan

More More Tea Inn which was rebuilt with the exact architecture as a remembrance to a Hong Kong movie - Summer Holiday shot in year 1999 starring Sammie Cheng & Richie Ren

3rd Day: Now it is time to say goodbye to Redang Island.. Dont know bila lagi boleh buat percutian ke sini… kalau bukan company yang bawa.. rasanya memang aku tak akan sampai ke pulau Redang ni… hehehehe…




INFO ABOUT REDANG

Redang archipelago comprises 9 islands (Lima Island, Paku Besar Island, Paku Kecil Island, Kerengga Besar Island, Kerengga Kecil Island, Ekor Tebu Island, Ling Island, Pinang Island and the main Redang Island) that abound with marvelous marine fishes, turtles and coral reefs that ensure great snorkeling and scuba-diving.

Located in the South China Sea off the East Coast of Peninsular Malaysia. It lies about 45km north-northeast of Kuala Terengganu, the state capital of Terengganu, and about 22km off Tanjung Merang, the closest point on the mainland.

All boat journey to Redang start from Merang Jetty.. Please book your flight ticket or buses only to Kuala Terengganu. There are no standard boat services from Redang Island to Lang Tengah or Perhentian Island or vice versa. Boat ia available only on chartered basis.. Thus, jgn pula kamurang pikir ada bas mau pigi sana aaaa... matai oo.. naik feri ja tu baru sampai sana... hehe.. nama pun island kan..

HOW TO GET TO REDANG

Transport
Sector
Duration
By Air  Kuala Lumpur- Terengganu45 min
By Air  S'pore/ Kuantan/ Terengganu1.5 hr
Coach Transfer  Kuala Terengganu Airport - Merang Jetty30 min
By Road  Kuala Lumpur- Terengganu5 hr
By Road  S'pore- Terengganu10 hr
By Boat  Merang Jetty - Redang Island45 min

You won't regret to be there... trust me!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tanjung Aru Beach, KK

KALI ni.. jom kita story2 pasal pantai Tanjung Aru…. Kalau tidak tau… tanya ja Tanjung Aru Beach.. Confirmed, everyone knew about this place.. hahaha.. padahal sama ja kan..

This is a very interesting place.. kalau dulu2.. back to 80’s and 90’s.. tmpt ni hanya untuk tmpt beriadah sambil minum air kelapa, menikmati jeruk buah2.. dan yg paling femes… jagung manis Taiwan.. tapi ntah la.. betul ka nda dari Taiwan tu jagung… hehehe.. tapi sekarang ni, sudah ada food court berkonsep moden la kenen yang mempunyai banyak jenis makanan yang disediakan..  sayap ayam panggang… hah.. ni makanan yg paling femes kalau di sana.. dan seluruh Sabah amnya.

Selain tu, tmpt ni jg menggamit kenangan silam… dari zaman dahulu sehingga sekarang, tempat ni mmg femes tmpt couple2 berdating.. come on la bro… banyak port yg boleh dikatakan “hot spot”… hehehe.. isn’t??


Selain pilihan makanan ringan, di sini juga ada disediakan pondok2 selain untuk kemudahan berkelah.. kalau berkelah sambil buat BBQ.. mandi laut.. perrghh… memang best la!

Lepas penat berkelah atau berdating atau saja-saja datang ke sini untuk cuci2 mata melihat pemandangan laut yang luas… memang tidak lengkap jika anda tidak turut menyaksikan panorama matahari tenggelam atau orang putih cakap “sunset”. Believe it or not… memang romantic la suasana time tu… hehehe..


CARA KE SANA

Dari pusat bandaraya KK… anda boleh memilih untuk menaiki bas yang terletak di Terminal Bas bersebelahan Wawasan Plaza. Tambang bas ialah RM1.50 seorang. Bro, bukan susah mau cari bas. Kalau nda tau… Tanya ja orang ramai… malu bertanya, sesat jalan. Cewahhhh…

Tidak suka keadaan bas yang sesak?? Inginkan privasi?? Yaa.. kami ada penyelesaian kepada masalah anda. Dengan menaiki teksi dengan kadar RM17 sehala (4 penumpang), segala masalah anda boleh diselesaikan…

Okay la.. that’s all info for Tanjung Aru Beach. Kalau ada info yang kurang, lu pikir la sendiri… chooowww!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kota Kinabalu.. my hometown!!



BANDARAYA Kota Kinabalu atau lebih dikenali sebagai KK, merupakan antara bandaraya yang cantik pemandangannya. Bandaraya yang terletak di tepi laut… dihiasi dengan pulau2 yang menarik…. Yeahh!!! This is my hometown… proud to be Sabahan.. land below the wind..!!

Bagi yang kali pertama datang ke KK, pastinya setuju dan kagum dengan keindahan alam semulajadinya. 

Penerbangan dari KLIA ke KKIA atau Terminal 2 mengambil masa lebih kurang 2 jam 30 min.

Apa yang menarik di bandaraya KK?

Apa yang menarik sebenarnya bergantung kepada minat anda sendiri. Jika anda berminat untuk berkunjung ke pulau-pulau berhampiran, anda boleh ke Jesselton Point yang terletak di pinggir bandaraya KK dan boleh pilih mana-mana pulau dalam gugusan Taman Tunku Abdul Rahman (TTAR) ataupun ke Labuan. Tambang ke setiap pulau adalah dalam lingkungan RM30 pergi-balik dan RM35 sehala untuk ke Labuan. Perjalanan bot/feri ke Labuan mengambil masa lebih kurang 3 jam dari KK dan bot bertolak pada jam 8 pagi dan 1 tengahari, sementara perjalanan bot ke TTAR pula hanya lebih kurang 15 - 30 minit.

Jejantas terpanjang d Asia Tenggara

Pasar Filipina merupakan tempat yang wajib anda lawati jika ke KK. Ia terletak berdepan dengan Hotel Le Meridian dan Komplek Sinsuran. Di sinilah dijual segala bentuk cenderamata terutamanya mutiara dan barangan kraf. Anda perlu menawarkan harga setiap barang di sini. Jika anda bernasib baik.. every weekend ada juga penjaja kraftangan yang menjual barangan cenderahati hasil buatan tangan mereka di atas jejantas.

Untuk makluman anda, pada sebelah petang hingga ke malam, ada pasar malam setiap malam di hadapan Pasar Filipina ini dan harga jauh lebih murah. Kepandaian anda untuk tawar menawarkan diperlu di sini jika anda inginkan harga yang murah.
Runding sampai jadik!! Heheheh…


Tamu di Jalan Gaya @ sinonim dengan nama Gaya Street... hah... di sini pun best juga.. mcm2 ada..!!! dibuka seawal jam 6 pagi dan berakhir pada jam 12 tengahari... so, kalau mau pigi sini... jangan lambat bangun..!!
Ada banyak pusat membeli belah yang di KK ni… yang paling femes skrg ni… 1Borneo! Terletak jauh sedikit berbanding pusat-pusat komersial lain, tapi jangan risau (bagi pelancong atau yang menaiki pengangkutan awam), anda boleh menaiki City Bus dari Terminal Bas Wawasan untuk sampai ke situ. Tanpa yang lama, maka tentunya tiada yang baru… Centre Point, Wisma Merdeka dan Kompleks Karamunsing merupakan antara pusat-pusat komersial terawal di KK dan diikuti pula dengan KK Plaza dan Wawasan Plaza.


Suria Sabah

Suria Sabah merupakan pusat komersial terbaru buat masa ini! Tapi belum banyak kedai yang dibuka di Suria Sabah.. maybe masih baru lagi kan.. Kehadiran Golden Screen Cinema yg turut menyediakan panggung 3D di Suria Sabah (yg pertama di borneo) menjadi tarikan ramai terutamanya para remaja! Tepuk tangan untuk GSC!

Destinasi yang mesti dikunjungi bila anda melawat KK, tentunya Pantai Tg Aru. Next entry ok… chowwwwwwww..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

The Welcoming Entry

Please welcome this blog of mine!! Hoorayyyy…

Thought one having one for quite some times... wanted to share bout places that I went; giving useful info, tips, photos… yeahh… that’s bout it!

And when I managed to grab my latest toy of Canon 1000D (well, I’m still new in photographing!) and to be able to snap more and more nice photos, I guess this is the rite time for me to create my own blog! Which mean, bertambah lah tanggungjawab aku! Phewww…  Bukan senang nak senang! Heheheh..

So, stay tune for more places! Ahakss..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Powered by Blogger.